IJsclublogohardrijder

Langeafstandstocht voor volwassenen

5 januari 1997

------------------------------------------------

 

Zondag 5 januari, de dag na de vijftiende Elfstedentocht, was een schitterende schaatsdag. Weinig vorst, weinig wind en een lekker zonnetje. De Elfsteden rijders hadden het slechter gehad.

Op deze zonnige zondag organiseerde de ijsclub kortebaan wedstrijden voor de jeugd (zie apart verslag) en een lange afstandrace voor de volwassenen.

Oorspronkelijk was een afval race uitgeschreven, maar die werd op het laatste moment omgezet in een lange afstandrace. De lange afstandsrit bestond uit ‘een rondje Haarlem’ over een afstand van ca. 20 km. Hiervoor hadden zich 16 deelnemers opgegeven, waaronder twee vrouwen (hoera!).

Zie Routekaart.
De rit begon eerst in zuidelijke richting, over de Liede en over de Ringvaart tot aan de Cruquius. Bij Nieuwe Brug moest er even ‘gekluund’ worden. Vanaf de Cruquius over het Spaarne, door Heemstede en Haarlem tot bij Spaarndam en vandaar via de Mooie Nel en Penningsveer weer terug naar het beginpunt. Het grootste deel werd door de deelnemers en enkele ‘zwartrijders’ in groepsverband afgelegd; het laatste deel was het ieder voor zich.

Winnaar werd Peter van Geldorp, tweede Frits van Geldorp en derde werd Frits van Lieshout.

Enige dagen later, op woensdag 8 januari om precies te zijn, organiseerde het Haarlems Dagblad een toertocht over het zelfde traject, echter met start en finish in Spaarndam. Hier werd massaal aan deelgenomen.

 

(CBu)